OMM Lite - Peak District

OMM Lite - Peak District i England

OMM har flere gode orienteringsevents rundt om i verdenen - og vi (Helle & Helle) tog os en forårstur til naturparken i Peak District i Midtengland for at løbe deres to-dags orienteringsløb. Løbet var for alle niveauer og derfor var det også uden fuld opbakning, som det ellers er kutyme ved de andre OMM-løb.

Vi tog afsted torsdag aften til Manchester, hvor vi hentede vores lejebil og fortsatte LANGT ud på landet til et lille bed & breakfast ude på heden. Vejene var praktisk talt smallere end cykelstierne i København! Fredag så vi os omkring, drak lidt afternoon tea, mærkede blæsten og gik os en tur i det ret kuperede terræn. Sidst på eftermiddagen kørte vi til event centret for at checke ind. Her fik vi udleveret kort (1:40.000) med ca. 65 poster til begge dage – vi fik dog ikke at vide hvilke poster, der var åbne henholdsvis første og anden dag. Det var godt at få kortet i god tid, da der var mange tekniske begreber vi lige skulle have styr på, men der var lutter søde mennesker, der var meget villige til at give et par tips og tricks. I det hele taget følte vi os utroligt velkomne og som et lidt eksotisk indslag helt fra Danmark!

Efter en god nats søvn var vi klar til start i høj sol lørdag formiddag, hvilket var en lettelse, da rygterne dagen inden var gået om sne og hård blæst. Løbet var et rogaining løb med en tidsgrænse på hhv. fem og fire timer lørdag og søndag (kort rute). Med kort i hånden og rygsæk med ekstra udstyr på ryggen blev tiden sat i gang og listen med dagens åbne poster udleveret (20 styk). Listen var for både kort og lang rute, så vi skulle tænke meget i at skalere ned både i forhold til tid og kræfter. Første dag lå alle poster syd og vest for event centret.

Med blik på distancer, tid og hvor mange points hver post gav (10-50 points afhængigt af placering) fik vi lagt en rute og kom af sted efter ca. 10-15 minutter. Desværre var vi ikke opmærksomme på at registrere vores egen starttid, hvilket betød at vi måtte sjusse os frem til, hvornår vi skulle være tilbage. Vi tog et konservativt estimat, hvilket betød at vi kom 20 min. for tidligt i mål om eftermiddagen - måske nok til at vi kunne have nået en enkelt post mere?!

Orienteringen var ikke vanskelig, da det var en ikke-åben-event, hvor man skal følge offentlige stier og "ikke-stier" (krydsning af store græsarealer, som er markeret med afmærkninger og overgange ved stendigerne). Vi lavede kun en enkelt mindre fejl i orienteringen på første dagen, som ikke betød alverden. Derimod udfordrede distancerne os og det var svært at vurdere, hvor meget vi kunne nå. Med 15-35 min. løb mellem posterne er det en anden løbeoplevelse end skovorientering i en dansk skov på 10:000 kort. Derudover er terrænet langt mere bakket og det tærer på kræfterne med de mange op- og nedfarter.

Men uanset strabadser så var det storslået natur af løbe i - afsted ud over de grønne marker delt op i et utal af små kvadrater af stendiger, med masser af påskelinjer, fritgående køer, får og bedårende små lam springende omkring os. Vi nåede vores planlagte yderpunkt ca. 8-9 km. fra mål med 1 t og 20 min. til vores estimerede sluttid og vendte næsen hjemad. Kræfter og mekanik var slidt (særligt Helle Js hofte) hvilket betød en blanding af kapgang, power walk og småløb tilbage til mål (heldigvis havde Helle B købt en spritny OMM løberygsæk dagen inden, som var som skabt til at holde fast i).

Vi sluttede dagen med 340 point, 20 minutter før tidsgrænsen og landede på en tredje plads blandt kvinderne og som nr. 15 overall. Mens ømheden tog til hen over eftermiddagen og alverdens gakkede gangarter dukkede frem, var der tid til at nyde en kold øl og diskutere vejvalg med det nærmeste damehold. Vi var a point men havde misset dem med ét minut, så det gav blod på tanden til dag 2.

Efter en god og lang nats søvn i teltet var vi klar til endnu fire timers løb søndag...okay, klar er måske så meget sagt, for det virker lidt tvivlsomt ved første fodsisætning, når ens ben ligesom bare køre deres eget løb....men så ser man heldigvis at alle andre har det lige så slemt, og så går det hele meget bedre!

Efter udlevering af dagens poster fik vi lagt en god rute og med posternes værdi skrevet ind på selve kortet, havde vi bedre overblik undervejs i løbet. Vi kom ind i en god løberytme og fik løbende taget stilling til vejvalg og prioritering af poster ud fra deres points. Undervejs estimerede vi, hvornår vi senest skulle løbe fra vores 2. sidste post og dermed vores yderpunkt ca. 8 km. fra mål - at vi så sidenhen afveg fra planen kom til at koste os dyrt!

For vi var faktisk ved 2. sidste post 1 time før målgang og havde vi løbet direkte til sidste post havde vi været a point med vinderholdet og havde muligvis taget dem på tiden (sekunders forskel!) Men sådan skulle det ikke være - i stedet fik vi en kollektiv hjerneblødning, mens vi forsøgte at regne ud om det kunne betale sig at hente ekstra point og komme lidt for sent i mål, hvilket ville koste nogle få strafpoint. Så vi lagde friskt 3 km oveni inkl. en stejl tur op fra en dal og sidenhen ned i den igen. Undervejs måtte vi indse at vi havde truffet en meget dårlig beslutning og så ellers bare klø på for at minimere tidstabet.

Det blev til en heftig løbetur de sidste 4 km til mål (igen hjulpet af Helle Bs fine nye rygsæk og stærke ben) og vi ramte mål efter 4 timer, 19 minutter og 59 sekunders race i vild smuk engelsk natur. Det betød desværre en straf på 30 point og at vi mistede de 20 ekstra vi havde forsøgt at vinde plus 10 af vores sikre point. Til trods for vores fejldisponering fastholdt vi tredje pladens i kvinderækken og en samlet 10. plads med 650 points. Førstepladsen overall gik til et herrehold med 700 points på 8 timer og 14 minutter.

Samlet set var det en fantastisk oplevelse at komme på nyt græs! OMM leverede virkeligt en professionel, nærværende og flot event, hvor der var tid til at være social, få en masse røverhistorier og snakke om dagens begivenheder og ikke mindst det store klassiske OMM-løb i oktober! Det kan varmt anbefales at prøve andre stejlere græsgange.

Helle & Helle
Tilbage
01
02
03
04
05
06
07
08
10